A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Беївський ліцей
Липоводолинської селищної ради Сумської області

Як допомогти дітям впоратися з тривожністю під час воєнних дій

Дата: 23.03.2023 21:08
Кількість переглядів: 30

Жіночий Ветеранський Рух дав поради, як допомогти дітям впоратися з тривожністю під час воєнних дій.

1. Не ігноруйте і не ухиляйтесь від запитань, але не лякайте, коли будете відповідати.

2. Пояснюйте що наша армія захищає нас. У дорослих є план. У вас також є план - обговоріть деталі що робити в стресових ситуаціях, дайте конкретні інструкції. Поясніть, що ви йдете в більш безпечне місце, проте воно може бути менш комфортним ніж дім, розкажіть що зібрали необхідні речі, дайте можливість обрати щось, що дитина хоче взяти з собою (так вона відчуватиме відповідальність і хоча б мінімальний контроль над ситуацією).

3. Дайте можливість висловити емоції. Скажіть як самі себе почуваєте (боятися - це нормально, на своєму прикладі покажіть що страх - це ок, ви розумієте дитину, проте не панікуйте і будьте опорою), потім запитайте в дитини що вона відчуває - дайте їй час відкритися, не наполягайте, якщо не хоче говорити. Обговоріть що робити з сильними емоціями і спробуйте зробити це разом: можна плакати, кричати, стискати щось, фізично рухатися (стрибати, ходити), дихати глибоко (глибокий вдих - затримка дихання - видих, для дуже маленьких дітей ще можна дихати так, ніби сильно дмухаєш на квітку). Якщо помітили що дитина стала панікувати - подихайте разом, випийте ковток води, обійміться. Будьте поруч, дайте знати, що як тільки що - ви тут, нехай звертається до вас - вона не одна.

4. Залучайте дитину до вибору того, що будете робити. Давайте вибір з декількох варіантів: будемо дивитися мультик чи помалюємо? Пограємо в цю гру чи в цю?

5. У кожної сім’ї є певні справи, які ви щодня робили разом - продовжуйте їх робити, це дасть можливість дитині на чомусь концентруватися, трохи поверне відчуття спокою. Якщо ви робили руханку зранку, ввечері дивились пізнавальні відео - продовжуйте.

6. Коли слідуєте з дитиною в сховище, поясніть, що кожен герой казок та мультиків проходить випробовування на сміливість й долає різноманітні перешкоди. Пригадайте казки, які читали дитині, мультики які ви дивились разом й згадайте, які там були випробовування. Це допоможе дитині зрозуміти не унікальність ситуації, а допоможе запустити механізми адаптації.

7. У сховищах холодно або душно, тісно, темно. Але у всіх людей є уява! Пограйте з дитиною в гру «а давай вигадаємо щось кольорове, щось дивне, щось з вухами, і інше». Так можна зменшити вплив депривації (психічний стан, коли немає змоги задовольняти деякі свої основні (життєві) психічні потреби достатньою мірою впродовж тривалого часу).

8. Коли лунають вибухи та постріли, а ви в укритті, можна з дитиною уявляти великі крила янголів (фей, і ін.), що боронять наших воїнів та допомагають їм нас захищати.

9. Коли у дитини виникають питання, «як ми можемо допомогти», - малюйте з малечею малюнки підтримки та публікуйте їх у соціальні мережі. Так дитина побачить і відчує, що вона теж робить щось важливе.

10. Фізичні ігри, дихальні вправи, навчання, вивчення іноземної мови теж допоможуть організму стабілізувати психічну систему після дезорганізацїі воєнним станом.

Найважливіше: будьте спокійні і разом з близькими, вірте в нашу армію!

Україна переможе!

Джерело

Фото знаходиться у вільному доступі в Інтернеті


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора