A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Беївський ліцей
Липоводолинської селищної ради Сумської області

Порівняння мін зі знайомими предметами

Дата: 05.03.2023 20:13
Кількість переглядів: 46

Матеріали, що допоможуть вам пояснити дитині, що таке міни та як варто з ними поводитись

Навчіть дітей розпізнавати вибухонебезпечні предмети та головне правило мінної безпеки – не підходь! не чіпай! телефонуй 101! 

У цьому вам допоможуть картки-порівняння мін із добре знайомими предметами.

Як почати розмову з дитиною?

Виберіть час, коли дитина не зайнята грою чи мультфільмом.

Скажіть, що зараз ви вивчаєте щось абсолютно нове і дуже важливе, і попросіть дитину допомогти вам запам’ятати цю інформацію.

Покажіть зображення гранати й запитайте, чи знає дитина, що це. Скажіть, що це граната.

Запитайте дитину, на що їй схожий цей предмет.

Відповіді можуть бути найрізноманітніші – груша, лампочка, брязкальце.

Вислухайте усі варіанти. Згодом розкажіть, що цей предмет називається граната, бо схожа на фрукт – гранат, який ми добре знаємо. Тільки ця граната небезпечна для людей, адже замість ягідок у неї –механізм, що вибухає. Такі гранати не ростуть на деревах як плоди, але їх можуть приклеїти до стовбурів, заховати серед трави, кущів в парках, лісах, на майданчиках чи навіть у побутових предметах у тих містах, де велись бойові дії.

На картинці ви бачите фугасну протипіхотну міну. Покажіть це зображення дитині і запитайте, чи знає дитина, що це. Скажіть, що це міна.

Запитайте дитину, на що ій схожий цей предмет.

Вислухайте дитину, поділіться своїми варіантами та скажіть, що хоч нам це нагадує красивого метелика, це дуже небезпечна міна. Вона невелика, розміром як долоня, може бути зеленою або коричневою. Ця міна може вибухнути, якщо до неї хтось доторкнеться, або навіть сама по собі – раптово. Тому наближатись до такого поганого “метелика” дуже небезпечно. Ця міна може сховатись у траві, біля кущів чи під будинком у тих містах, де була війна.

На картинці ви бачите протипіхотну осколкову міну направленої дії. Покажіть це зображення дитині й запитайте, чи знає дитина, що це.

Запитайте дитину, на що їй схожий цей предмет.

Послухайте варіанти дитини. Далі –поясніть, що цей предмет називається «міна», вона дуже небезпечна. Хоча схожа на безпечні предмети – музичну колонку, старий телевізор на ніжках, радіоприймач, маленьку сумочку, гаманець. Варіантів для порівнянь може бути багато.

Розкажіть, що ця міна розміром з книжку, зеленого кольору. Вона може бути на землі чи деревах, чи навіть парканах. Наголосіть – підходити до такої міни й тим паче чіпати не можна в жодному разі. Потрібно обережно відійти назад та повідомити дорослих.

На картинці – протипіхотна осколкова міна направленої дії МОН-50.

Запитайте дитину, на що їй схожий цей предмет.

Після того, як послухаєте думки дитини, поясність: предмет на картинці називається «міна». Вона може бути темно-зеленого або темно-коричневого кольору. За розміром – як невелика банка з варенням, зеленим горошком чи газованим напоєм.

Міни – дуже небезпечні і можуть сильно нашкодити. Цю, до прикладу, закопують повністю у ґрунт, ззовні залишається тільки пристрій для підриву. Якщо його зачепити, міна вистрибує догори, як жабка, вибухає та вражає множинними дрібними осколками. Тож варто завжди уважно дивитись під ноги.

Попросіть дитину запам’ятати 3 простих правила:

бачиш міну —

1. Не підходь!

2. Не чіпай!

3. Повідом дорослих чи 101.

Навчайте дітей правил мінної безпеки та бережіть близьких. 

Джерело: сайт UNICEF Ukraine


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора