A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Беївський ліцей
Липоводолинської селищної ради Сумської області

Як підготувати дитину до вступу у перший клас

Дата: 26.03.2023 01:36
Кількість переглядів: 24

Батькам важливо не тільки дати базові навички для успішного освоєння дитиною основ письма, рахунку, читання, а й забезпечити достатній розвиток мовлення, навчити взаємодії з однолітками та дорослими. Також велику роль відіграє кругозір і пізнавальний інтерес майбутнього першокласника: чим ширше він буде, тим простіше дитині заявити про себе в новому колективі, завоювати авторитет. Тому батьки повинні знати, як правильно підготувати дитину до школи. Безперечно, у дітей, які відвідують дитячий садок, більше можливостей,  адже протягом декількох років з дітьми систематично займаються, навчають новим навичкам і знанням, прищеплюють товариськість і допитливість. Для більш успішного засвоєння матеріалу багато педагогів у дитячих садках пропонують батькам закріпити з дитиною отримані знання.

Однак тут дуже важливо розуміти, що від того, наскільки цікаві будуть ваші заняття з малюком, безпосередньо залежатиме його прагнення до освоєння нових дисциплін.

Поради батькам у підготовці дітей до школи

Ми виділяємо кілька основних правил, дотримуючись яких, ви забезпечите дитині якісну підготовку при вступі до школи:

  • Проводьте заняття в ігровій формі, аджа гра є провідним видом діяльності у дошкільному віці. До занять обов’язково додайте улюблених персонажів, створюйте проблемні ситуації, в яких діти повинні їм допомогти знайти рішення. Як приклад запропонуйте пограти в «Школу», при цьому роль учителя візьміть на себе, а дитині запропонуйте роль учня, або ж навпаки.
  • Ні в якому разі не змушуйте малюка, а тим паче, не сваріть за відмову від вивчення того чи іншого матеріалу, тим самим Ви тільки викличете небажання вчитися. Навпаки, Ваша головна задача  зацікавити, пояснити, допомогти, разом знайти вихід або підвести до правильного результату.
  • Між заняттями обов’язково робіть перерву, щоб майбутній учень міг відпочити, розім’ятися, побігати. Це можуть бути физминутки. Тривалість занять повинна бути не більше 15-20 хвилин.  Чергуйте зміну занять, наприклад математику  з читанням, малювання  з фізкультурою і так далі. Заняття підбирайте таким чином, щоб поступово збільшувати складність матеріалу, дотримуйтесь від простого до складного. Не поспішайте з новими завданнями, дайте малюку можливість засвоїти пройдений матеріал; використовуйте навчальні посібники з яскравими, великими ілюстраціями. Не забувайте, що тривале розумове напруження негативно позначається на зростаючому організмі. Для маленьких дітей великим стимулом є похвала. Також намагайтеся давати поради в коректній формі або наводьте особисті  приклади та розповідайте, як легко долати труднощі. Підводите дітей до того, що будь-яку розпочату справу слід доводити до кінця, в разі ускладнень підкажіть, порадьте, але не робіть за дитину.
  • Для розвитку пізнавального інтересу вибирайте цікаві тексти, що описують тварин, птахів, явища природи. Враховуйте індивідуальні потреби дитини в ознайомленні з навколишньому світом.
  • Виховуйте доброту, пояснюйте, як важливо допомагати іншим. Пропонуйте для вивчення добрі казки та оповідання. Після читання обговорюйте текст, задавайте питання. Запитуйте думку дитини, спонукайте до аналізу ситуацій, описаних в казці, віршах або оповіданні.

Дотримуючись наведених порад, Ви зможете викликати у дитини неабиякий інтрес до навчання та бажання скоріше вступити до школи!

Джерело

Фото знаходиться у вільному доступі в Інтернеті


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора